Informatie Gran Canaria

Gran Canaria is een bij toeristen populair Spaans vakantie-eiland gelegen voor de kust van Noordwest-Afrika in de Atlantische Oceaan, direct voor de kust van Marokko en de Spaanse Sahara.

Gran Canaria maakt als eiland deel uit van de Canarische Eilanden. Het hele jaar door heerst er in vooral in het zuiden van het eiland een aangenaam klimaat. De hoofdstad van Gran Canaria is Las Palmas de Gran Canaria, hier bevinden zich een aantal bezienswaardige gebouwen. Gran Canaria is tevens een vulkanisch eiland en beschikt over een brede variatie van natuurlijke bezienswaardigheden, waaronder vulkanen en gestolde lavastromen.

In Maspalomas in het zuiden van het eiland liggen prachtige duinen en in het midden van het eiland bevind zich een aantrekkelijk berggebied. Drie van deze bergen zijn de Roque Nublo, de Roque Bentayga en de Roque Fraille welke alle een bijzondere aanblik bieden en veel natuurtoeristen trekken. Een prima plek dus om vakantie te vieren!

Bezienswaardigheden:

De meeste toeristen verblijven in het zuiden van het eiland om vakantie te vieren in de badplaatsen Maspalomas, Playa del Inglés, Puerto Rico en San Agustin. Hier bevindt zich een breed scala aan accommodaties van luxe all-inclusive hotels tot kleinschalige appartementencomplexen. In Maspalomas ligt een golfbaan en in Playa del Inglés bevinden zich vele barretjes, retaurantjes en shopping-centers. De meeste zandstranden bevinden zich ook in het zuiden van Gran Canaria. Bijzonder zijn de vele dorpen en gehuchten die vaak uit de 16de en de 17de eeuw stammen. Het eiland is bijna net zo groot als onze provincie Utrecht.

Het grote verschil is dat Utrecht alleen landgrenzen kent, terwijl Gran Canaria over een 236 kilometer lange kustlijn beschikt met fijnkorrelige zandstranden en ruige rotsformaties. Bijzonder is ook de grote verscheidenheid aan landschappen. Dankzij de vulkanische oorsprong van het eiland is het landschap ook zeer dynamisch en gevarieerd en daardoor zeer bezienswaardig. Naast de genoemde rotskusten en zandstranden vindt u hier meren en rivieren, bergen en dalen, dennenbossen en landbouwgebieden. Verder vindt u hier aantrekkelijke en uitgestrekte suikerrietvelden, bananenplantages en tomatenkwekerijen uit.  Uniek zijn de vele soorten bomen, planten en bloemen, een lust voor het oog. Er zijn dus volop natuurlijke en culturelenbezienswaardigheden te bezoeken.

De bekendste bezienswaardigheden op Gran Canaria

De bekendste bezienswaardigheden op Gran Canaria zijn: La Vegueta, een oude wijk in Las Palmas met de beroemde Santa Ana Kathedraal; de Roque Nublo, een 80 meter hoge vulkanische rots van basalt; het bedevaartdorpje Teror met een eeuwenoude basiliek en een veel bezochte weekmarkt; het dorpje Gáldar met de bezienswaardige Plaza de Santiago en het  archeologisch museum Cueva ;de Pico de Bandana, de grootste krater van Gran Canaria die u al wandelend ook van de binnenzijde kunt bewonderen (wandeltijd heen en weer 2,5 uur); de eerder genoemde Dunas de Maspalomas, een fraaie duinenformatie bij de badplaats Maspalomas; het authentieke boerendorp Santa Lucía de Tirajana; de dolfijnen voor de  kust van Puerto Rico die u men een bootje op zee kunt bezoeken; het vissersdorpje Puerto de las Nieves; en de vruchtbare vallei de Barranco de Mogán.

Badplaatsen

De meeste mensen bezoeken Gran Canaria voor de fijne zandstranden, de warme zee en het warme klimaat, maar zoals hierboven beschreven zijn er veel meer redenen om het fraaie eiland Gran Canaria te bezichtigen. Bijna iedereen verblijft in de badplaatsen aan de zuidkust. De reden hiervoor is dat het gebergte in het midden van het eiland de vanuit het noorden binnentrekkende regenwolken tegenhouden en het dus vaak voorkomt dat het in het noorden van Gran Canaria bewolkt is terwijl u zich baadt in de stralen van de warme zon. In de avonduren en de nachtelijk uurtjes kunt u zich, als u dat wenst, vermaken in de vele bars en clubs die het eiland telt. De belangrijkste en bekendste badplaatsen op Gran Canaria zijn MaspalomasPlaya del InglésPuerto Rico en San Augustin, allen gelegen aan de zuidkust.

Beste reistijd

U kunt Gran Canaria gedurende het gehele jaar bezoeken. In het algemeen ziet u  in de zomers meer Spaanse gasten die het hete vaste land van Spanje ontvluchten en in de winter meer andere Europese gasten die de koude Europese winters ontvluchten.  In de zomer kan het behoorlijk warm worden, maar er waait altijd een heerlijke verkoelende zeewind. In het Cumbre-gebergte zijn de temperaturen, dankzij de hoogte, koeler dan in andere delen van het eiland.  Dankzij de beschermende werking van het gebergte telt het  zuiden van het eiland meer uren zon dan het noordelijke deel van het eiland.

Klimaat

Klimaat Gran Canaria

Aanbiedingen

Kijk hier voor alle aanbiedingen op Gran canaria >>